Czy można (jest sens) robić skrócony dipol na pasmo 80 i 40m kiedy jego końce, powiedzmy od trapów musiałbym zagiąć pod kątem ostrym / rozwartym (niebieskie linie na rysunku) i prowadził 2m nad ziemią?
Plan sytuacyjny poniżej:
Wzdłuż dwóch boków posesji leci linia energetyczna i to nie wysoko, jakieś 8-9m nad ziemią. środek dipola jest zawieszony na boomie odsuwającym go od ściany budynku i jest na wysokości około 7m. Końce dipola są utrzymywane na wysokości 2,20 przez bambusowe tyczki (jedna mocowana do ogrodzenia, druga uzupełniona nylonowym odciągiem).
Ramie dipola ma dokładnie 10m (linka stalowa, mosiądzowana w igielicie) i odbiera zdecydowanie lepiej niż zawieszony jako Invered V z końcami niemal tuż przy ziemi. Chciałbym by była to antena nadawcza.
Czy jeśli dodam trapy i końce anteny wydłużone o jakieś 3m każdy, ułożę poziomo ale pod kątami ostrym / rozwartym na kolejnych tyczkach 2m wysokości (niebieskie kreski) to:
- takie rozwiązanie ma szansę sensownej pracy nadawczej (do 100W)
- jakiej interakcji należy się spodziewać z tą linią energetyczną (w ciepły dzień słychać jak trzeszczy nad głową)
- może zastosować inną antenę albo nie wydłużać tej a dopasować inaczej (powiedzmy tylko skrzynką antenową) ale chciałbym absolutnie zminimalizować wszelkie TVI
Zastanawia mnie też dlaczego mimo że długość dipola dla pasma 20m jest blisko pełnej długości fali, to pasmo odbieram zdecydowanie słabiej - najsilniejsza stacja polska wychyla wskaznik do góra 2s, gdy jednocześnie na 80m stacje z drugiego końca Polski wychylają go nawet 9+20.
Dla 80m antena stanowi tylko około 1/4 fali, dokładnie brakuje maksymalnie po 71,5cm na ramię dipola, jeśli antena miała by być zestrojona na okno DX czyli 3.800kHz. Miałem w planie powiesić pionowo w dół po tyczkach te wąsy, docinane do minimum SWR i uzyskać antenę 1/4 fali, albo alternatywnie wydłużyć antenę cewką a wąsy puścić poziomo (wyczytałem że rozpiętość sięga wtedy około 26m czyli po 13,5m na ramię dipola jeśli dobrze liczę, chyba że coś zle zrozumiałem).
Co więc lepsze?
Jedno jest pewne, po za posesję wyjść nie mogę, bo sąsiadów boli głowa od tych drutów, a telewizor im buczy (choć antena jest tylko odbiorcza, przynajmniej jak na razie) i tak 2 lata się do niej przyzwyczajali
Jeśli macie koledzy podobne doświadczenia, proszę o uwagi co do lokalizacji anteny lub jej przebudowy / zmiany. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Pozdrawiam Jacek SP6-01-356; SP6JBF
Edytowane przez SQ5RIR dnia 08. wrzesień 2010 19:34:34
Nigdy nie "zaginałem" dipola ale longwire juz nie raz i dawało sie toto zestroić.
Do celów odbiorczych nie ma problemu - możesz tak zrobić a do nadawczych to już by trza eksperymentalnie pokombinować z miernikiem SWR .... choć stawiam na to ze da sie zestroić i bedzie działać.
A po przekatnej nie wejdzie Ci pełnowymiarowa jako inverted V ??? byłoby lepiej i prosciej. Ile na ile ma ta działka - może coś sie da wymyslić tak zeby zmieścić pełnowymiarowego albo jakąś W3DZZ G5RV albo cosik w ten deseń.
Vy 73! Krzysztof SQ3DVP
Edytowane przez SQ5RIR dnia 08. wrzesień 2010 20:47:39
Problemem jest dach domu. Na rysunku tego nie widać (widok z góry). Dom ma postać książki postawionej grzbietem do góry, zaś pokrycie dachu jest z papy pokrytej blachą aluminiową. Koniec dachu wypada około 1,5m nad ziemią a jego szczyt to około 9m. Po za podmurówką z garażem cały dom jest drewniany, więc mocowanie cięższych konstrukcji jest raczej trudne. Przekątna działki wychodzi w okolicach 25-28m, miarę zdejmowałem zgrubnie, jak szukałem miejsca na Inverted V.
Zawiesiłem taką na 7MHz. Jak jej szczyt wypadał bezpośrednio na ścianie domu to jadąc w kierunku ogrodzenia przed domem (tam gdzie na planie jest umocowana tyczka w narożniku) i symetrycznie (by zachować kąt 90 stopni) po drugiej stronie, końce mieściły się jeszcze w obrębie posesji. Niestety końcówki nie licząc krótkich odciągów lądowały jakieś 30-40 cm nad ziemią.
Ta sama antena rozciągnięta bardziej poziomo dziłki odsunięciu środka anteny od ściany budynku na około 120cm, pozwoliła przerzucić ramię anteny na drugą stronę działki. Teraz końcówki są ponad 2m nad ziemią a antena tworzy linię prostą.
Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Pasmo 40 metrów idzie wyśmienicie (antena była na to pasmo), ale że 3,5 tak mocno chodzi, to mnie skłoniło do wydłużenia anteny na 80m ale nie do pełnego wymiaru, bo antena 1/2 fali (42,86m długości) na działce utworzyłaby takie koślawe C.
Znalazłem taką stronkę gdzie jest kalkulator pozwalający w zasadzie dowolnie skrócić antenę dipola wrzucając cewkę w każde ramie. http://www.k7mem.150m.com/Electronic_Notebook/antennas/shortant.html
Proporcje podziału też można sobie dobrać oraz inne parametry (częstotliwość rezonansu, grubość linki, parametry cewki z uwzględnieniem dobroci).
Wyliczyłem sobie antenę na 3,5 o długości ramienia 10m z podziałem 7m + cewka + 3m na lince 1.0mm2.
Wtedy mam 80m bez gięcia dipola. Wolałbym jednak wariant z trapami by zachować pasmo 40m.
Tylko jak to obliczyć. Parametry trapów z pewnością zależy od ich pozycji na ramieniu anteny, oraz co wtedy gdy reszta tego ramienia pobiegnie w innym kierunku? I co z tą linią energetyczną? Antena wzdłuż linii energetycznej?
Gdzieś przeczytałem opis, że ktoś złożył pół falowy dipol jeszcze na pół, wkładając między przewody wkładkę izolacyjną. LW można giąć, to wiem, dipol można giąć w pionie do 40% długości ramion bez istotnych zmian parametrów ale nie może wisieć niżej niż 0.2 długości fali (tego warunku na razie nie mogę spełnić). Pytanie czy można giąć w poziomie i to pod ostrym kątem?
Może inną antenę? Albo kilka anten ...
Edytowane przez SQ5RIR dnia 08. wrzesień 2010 21:00:07
jak masz możliwośc postawienia choćby małego masztu na szczycie dachu to jak pokombinujesz to G5RV jako inverted V powinna ci bezproblemowo wejść bo ma 31 m i masz wszystkie pasma obskoczone. To naprawde fajna antena i kosztuje niecałe 300 zł a jak bedziesz grzebać sam to zrobisz ja za symboliczne grosze.
Albo inna opcja to fabryczny Diamond W 8010 całkowita długośc >11m - zbłazniłem sie kiedyś bo jak kosztowała 385 zł to czekałem aż stanieje - no ale zdrożała ..... tera kosztuje prawie 600 zł
Vy 73! Krzysztof SQ3DVP
Edytowane przez SQ5RIR dnia 08. wrzesień 2010 21:56:45
Tak, wielopasmowa antena była by dla mnie ideałem nawet uwzględniając ewentualne kompromisy...
Na pasmach usłyszałem, że G5RV jest bardzo chimeryczna i potrafi ostro siać zakłóceniami, więc sąsiedzi z pewnością jej nie strawią bo zabudowa choć to domki jest bardzo gęsta. W sumie szkoda, bo płaski kabel 300Ohm już sobie zorganizowałem...
Zmierzyłem odległość do tej linii energetycznej i wychodzi mi 13,5m, czyli na styk (z punktu widzenia przepisów), bo jak by mi się ta antena pionowa (Diamond W8010) przewróciła z dachu przy silnym wietrze to nieszczęście gotowe (dom jest w większości drewniany). Muszę to dobrze przemyśleć...
Dlatego dalej eksperymentowałem z dipolami. Wynik jest taki:
Zaginanie dipola dało marne skutki, antena odbierała kiepsko. Możliwe, że dlatego bo ugięcia szły wzdłuż krawędzi działki nad metalowym ogrodzeniem. W każdym razie zagięty poziomo dipol na 80m zawieszony stosunkowo nisko, odbierał 3.7MHz gorzej niż ten na 40m.
Rozwiesiłem go tak jak poprzedni (bez uginania): szczyt na około 7m, końce na tyczkach bambusowych 2,6m na odciągach. Cewki skracające nawinąłem na karkasach z PCV od instalacji odwadniających bo miały akurat potrzebną średnicę. Podobnie symetryzator zrobiłem z przewodu RG58 na rurce PCV.
Pierwsze testy zrobiłem na wyjezdzie, rozwieszenie między garażami a drzewem (po uzyskaniu zgody właścicieli) i efekt był zadowalający.
W domu rozwieszenie wymagało wzmocnienia wysięgnika linką na bloczku umieszczonym na szczycie domu (antena okazała się znacznie cięższa).
Na tej antenie w paśmie 3.700 - 3.800 kHz większość stacji wychodziła mi na +20 (przedtem tylko czasem się to zdarzało) a niektóre dobijały pod +60 i musiałem włączać tłumik.
Jeśli ktoś chce pobawić się w eksperymenty to parametry były takie:
- łączna długość ramienia dipola (c+b ) to 10m ale po 7 metrach (b ) wstawiona jest cewka powietrzna a jej długość (fizycznie szerokość nawinięcia) musi być uwzględniona zatem druga część ramienia ma trochę mniej niż 3 metry
- cewki były nawinięte na karkasie PCV o średnicy 8,6cm i miały 25,5 zwoju, szerokość nawinięcia powinna mieć 4,3cm (mi wyszło 2x więcej z powodu grubości izolacji i rezonans anteny przesunął mi się na okno DX pasma 80 (zmierzyłem to generatorem GRID-DIP-METER), ale wymienić same cewki i powinno się poprawić)
- zamiast baluna 1:1 mam symetryzator nawinięty z przewodu RG58, 37zw na rurce PCV o średnicy 5cm (takie wymiary znalazłem dla dipola, ale nie udało mi się dotrzeć do wzorów, więc z bólem przyjmuję to na wiarę). Mimo wszystko zamierzam podjąć eksperyment z balunem 1:1 wykonanym na rdzeniu prostym z anteny ferrytowej odbiornika (mam już zrobiony) który wygląda tak (fot. z materiałów zródłowych z jakiegoś forum, nie mogę już zlokalizować linka, nawinięcie to trifilarnie 9zw. drutem 1,2mm w emalii)
Moje największe zmartwienie to jednak ewentualne TVI / BCI bo już usłyszałem historyjkę jak to takie anteny zakłócają wszystkim TV w miejscowości i jest z tym "problem"... a domyślacie się że oczywiście nie nadają na tej antenie.
Usłyszałem na paśmie że można stosować (ktoś stosuje) zasilanie dipola dwoma kablami koncentrycznymi których ekrany są zlutowane na obu końcach a kable ze sobą powiązane płasko. Ponoć daje to bardzo znaczne ograniczenie zakłóceń lecz wymaga szczególnej skrzynki...
Czy ktoś z kolegów się z tym spotkał? Przeszukuję net ale żadnych konkretów nie znalazłem, a interesuje mnie jak to jest rozwiązane konstrukcyjnie. Może szukam niewłaściwymi hasłami? Ma taka antena swoją nazwę?
Edytowane przez SQ5RIR dnia 08. wrzesień 2010 22:10:28